Различията ни събират // Национална антидискриминационна кампания Европейски Институт
Проектът се финансира в рамките на специализираната програма на Европейската комисия за борба срещу дискриминацията
2001 - 2006
Europe.bg
photo-cult.com phototreyman.com
Новини
Цветовете на кожата нямат значение. Важен е синият...
15-05-2006
Голям размер
НИТО ЕДНА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ НЕ НИ ПОТЪРСИ ПОКРАЙ СКАНДАЛИТЕ ЗА РАСИЗЪМ В “ЛЕВСКИ”, КОНСТАТИРА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА КЛУБА

Спортните емоции, екипният дух и “фенството” концентрират в себе си достатъчно положителна енергия, която може да се използва за добри цели... – смята Константин Баждеков, изпълнителен директор на Професионален футболен клуб Левски – ПФК “Левски” АД.

“Ние сме частен клуб със 100 процента частни ресурси. Акционерното дружество е в списъка с най-големите данъкоплатци в държавата и е единственият футболен клуб в него. Изразходваме много сериозни средства за социалната ни политика. Според мен държавата би трябвало да съучаства с ресурси за подобна дейност. На практика клубът провежда социалната си политика, въпреки че губи средства.”

Досега обаче ПФК “Левски” не си е потърсил финансовите компенсации, които сигурно му се полагат за целия спектър социални дейности – не толкова заради предполагаемата бюрократична процедура за това, нито защото въпросните пари биха компенсирали направените разходи – а просто защото “ние не го правим за пари”.

Г-н Баждеков е от седем години в ПФК “Левски”. Според него спортът е добра отправна точка за развиване на морални и човешки добродетели, сред които безусловно е социалната и възпитателната дейност.

“При нас това не е тръгнало като политика, за да ползваме облекченията, а като философия в работата” – обяснява Константин Баждеков и допълва, че ако държавата се прояви по-убедително като партньор, клубът би бил още по-стимулиран в своята социална дейност, от което ползата ще е не само за феновете на синия отбор.

Затворническият труд – ПФК “Левски” е пионер сред футболните клубове, работещи с лица, лишени от свобода

Именно върху това избират да концентрират своя разказ за социалната политика на “Левски” моите събеседници. Защото – разсъждава г-н Баждеков – пребиваването в затвора е едно от най-силните предубеждения в българското общество. Дори и да е излежал присъдата си, всеки остава “дамгосан” заради това, че е бил зад решетките, което е непреодолима трудност в адаптацията му по-нататък, особено в професионалната...

Г-н Баждеков казва, че в последните години клубът ползва затворнически труд в поддръжката на стадиона и околните пространства. Това е процес на взаимно доверие и отговорност – както работодателят поема отговорност пред затворническите власти, така и лишените от свобода се ангажират да спазват условията за полагане на този труд. “Имаме договор със “Софийски затвори” и ежедневно ползваме труда на лишени от свобода – това е социална дейност, за която ние им заплащаме, опитвайки се да ангажираме със смислена трудова дейност между 15 и 20 души ежедневно – те са приходящи. Дори имаме договорка със затвора да ползваме по-активно и хора с по-леки присъди на облекчен режим: те стоят при нас почти като наши служители, не само за неквалифициран труд. Става дума за 7 души, които чрез нас се адаптират към нормалния живот. Хубавото е, че след като си изтърпят присъдите, мнозина се връщат при нас и ние ги назначаваме на работа в клуба. Управата на затвора получава от ПФК “Левски” средства, които разпределя като заплати на тези, които работят за клуба.”

Работата на тези хора на стадион “Георги Аспарухов” им дава възможност да се социализират, включително и да имат привилегията да наблюдават на живо някои от най-интересните мачове на отбора, ако часът съвпада с работния им график.

Възрастта не е недостатък, а предимство

В спорта ветераните са търсени не само като форма за благодарност за дългогодишния им принос, а най-вече при селекцията и тренирането на току-що постъпващите спортисти – деца. Както и в семейството – споделят от ПФК “Левски” – и във футбола ключов фактор за успех е диалогът между поколенията и предаването на опита на “старите”.

К. Баждеков: “Бивши футболисти и треньори на “Левски” са неотменни наши сътрудници. Ние ги подпомагаме с ежемесечни материални помощи, отпускани на тези от тях, които са в материално затруднение. Но това не е най-важното. По-горди сме с това, че ги ангажираме в следпенсионна възраст да подпомагат селекционерите и треньорите на детската школа. На 78 години е най-възрастният ни ветеран, който се занимава например с поддръжката на терените.”

Децата

Най-младите играчи в Детско-юношеската школа са 16-годишни, перспективни юношески състезатели, наети на 4-часов работен ден с разрешение на Главна инспекция по труда.

“Наша практика е също така да подпомагаме домове за социално слаби деца или без родители. За различни празници им носим радост – не толкова материална, колкото за адаптиране към ежедневието на обществото. Искаме те да се чувстват нормални. Това се постига чрез колективния спорт. Даваме им подаръци – спортни артикули, а също така и безплатни пропуски за наши мачове.” – разказва изпълнителният директор. “Вместо да се занимават с дрога или други щуротии, ние ги приобщаваме към емоцията на спорта. Стадионът вместо компютърната зала или задименото кафене. Децата си уплътняват времето сред свои съмишленици на стадиона. Не просто сред свои връстници, а сред такива, с които споделяте еднаква емоция и страст.”

ПФК “Левски” съорганизира младежки спортни празници в редица градове на страната. “Нашата политика е да изнасяме името и дейностите ни из цяла България. Хората нямат възможност да пътуват до София, за да гледат мачове. Затова ние отиваме при тях, да видят отбора.” - казва още К. Баждеков.

Достъп до футболните срещи

Често в ПФК “Левски” пристигат заявки за посещения на хора в неравностойно положение. Винаги резолюцията е “да”. Специално на хора с двигателни увреждания се дават безплатни пропуски за мачове.

“Левски” няма проблем да осигурява достъп на хора с физически увреждания до футболните си срещи, когато те се играят на Националния стадион “Васил Левски”, оборудван с най-модерни съоръжения за тази цел. Когато обаче става въпрос за футболни срещи на техния стадион – “Георги Аспарухов” – нещата стоят по различен начин. Материалната база там е доста стара, а подобренията се правят внимателно заради неизяснения въпрос със собствеността на съоръжението на Герена.

К. Баждеков: “Едно незрящо момче е наш голям фен. Прочетох материал за него във вестник “168 часа” и много се разстроих. Свързахме се с него и му подарихме карта, да идва с придружител на мачовете и да усеща атмосферата на “Левски”, която го държи в емоционална кондиция. Нашият фен досега слушал мачовете по радиото, но вече може да влиза безплатно и на стадиона...”

“Ценовата ни политика за билети и абонаментни карти е най-ниската в сравнение с всички останали клубове” – казва още изпълнителният директор. Цените са повече от приемливи: най-евтините карти са действително достъпни за ученици, пенсионери. С комбинация от намаления, едногодишната абонаментна карта може да достигне до цена от едва 9 лв. за цялата година. Подобна цена показва, че се търси не толкова остойностяване на посещението на футболния мач, а изпълнява целите на политиката за връщане на хората на стадиона, особено младите. Разходите по организацията и обслужването на един мач се покриват при наличие на публика от минимум 5 – 6 хиляди души. Приходът би надвишил разхода, само ако броят на зрителите надхвърли тази цифра. Според К. Баждеков, тъй като над 80% от мачовете на “Левски” се излъчват по телевизията се е получил логичен отлив от присъствие на самия стадион. “Тази година обаче – благодарение на систематичните ни усилия за по-гъвкава ценова политика – се наблюдава трайно увеличение на хората на стадиона.”

В “Левски” обаче са категорични, че наред с тази положителна тенденция, с още по-голяма острота възниква проблемът с базата на клуба, на който не е намерено решение. К. Баждеков: “В крайна сметка базата е държавна, държавата няма ресурси да я поддържа, и въпреки това не намира работещо решение. Ние сме се доказали като добри стопани и искаме гаранции на инвестициите, които влагаме. Трябва да сме убедени, че перспективата е трайна; че ползването на съоръжението ще е за достатъчно дълъг период. Тогава ефектът ще е не само за “Левски”, а за спорта като цяло. В България има хора, които са готови да дават пари, но при една гаранция за ресурсите!”

Стадионът е социално място. Освен че трябва да е достъпен и за хора с физически увреждания, той трябва да предоставя широка гама от социални обекти. За всички. Поне в чужбина е така – около стадиона е развита изключително добра инфраструктура, търговски обекти например – създаващи цял набор от условия, привлекателни за всякакви поколения. Г-н Баждеков споделя видяното при задгранични командировки: “Нещата са направени така, че например цялото семейство да отиде там и на всеки негов член да му е интересно през целия ден. Да може всеки да си уплътни времето: в магазина, на детската площадка, на трибуните...” Константин Баждеков припомня термина, с който се описва всичко това – “хуманизиране на средата, в която се провеждат спортните мероприятия”. Според него това драстично намалява насилието и на практика “цивилизова отношенията между зрители, отбори и охрана.” Изпълнителният директор на “Левски” посочва, че това може да се постигне и тук, но то зависи от материалната база и най-вече от това, кой носи отговорността за нея, чия собственост е тя.

Цветовете на кожата нямат значение. Важен е синият...

Според ПФК “Левски”, техният клуб има може би най-добрата практика по отношение на наемане на играчи от чуждестранен и малцинствен произход. Нигерийци, бразилци, играчи от Кот Д-Ивоар и още редица други националности са били в състава на “Левски” през годините. 40 играчи и треньори от 20 страни за 7 години – сочат статистиките.

Освен цветът на кожата на играчите, различно е и вероизповеданието на мнозина от тях. Един от популярните футболисти например, нигериецът Гарба Лавал, спазвал с максимална стриктност изискванията на своята религия. Това понякога даже било опасно – ставало му лошо заради строгите пости, съвпадащи с напрежението от тренировките... Разбира се ограничения на религиозните свободи не е имало.

Константин Баждеков обобщава: “Чернокожите са добре приети от нашата публика. В момента обаче броят на чужденците при нас е леко редуцирана, понеже идеята ни е да се стимулират нашите, родни играчи. На българските футболисти трябва да се даде шанс да играят в големи отбори, какъвто е нашият.”

Що се отнася до малцинствата, те също са добре представени в отбора на “Левски”. К. Баждеков разказва: “Един футболист от малцинствен произход играе в първия отбор, а друг е сред нашите таланти, ние изцяло сме го поели на наша издръжка – живее на общежитие, храни се безплатно, обличаме го, съдействаме му да ходи на училище…Ние не искаме да страда образованието на тези млади хора, защото ако от тях в бъдеще не станат футболни звезди, те трябва да имат жизнена алтернатива.” Спортът означава изграждане на комплексна личност с всички шансове за многостранна реализация в живота, вярват в клуба и пресмятат, че от примерно 500 деца, трениращи в школата на “Левски”, от тях около 50 стават футболисти, а от тях – най-много петима могат да станат суперфутболисти. “Останалите трябва да могат да се адаптират към други сфери, затова се стараем да не им куца образованието.”

Българчетата от малцинствен произход имат талант за спорт и изкуство. В “Левски” се стремят – освен да ги научат на футболни умения – да допринесат за изграждане на спортсменски черти в характера им: постоянство, отговорност, дисциплина, последователност.

“Спортът е удачен трамплин за хората от малцинствата. Защото именно талантът, влиянието на средата спомагат за по-бързото им адаптиране”, казва К. Баждеков – “когато ги откъснем от досегашната им среда и ги научим да са волеви, те неусетно стават истинска част от обществото.”

Феновете на “Левски” също ги приемат безрезервно. Сред любимците им са нигериеца Ричард Еромоигбе и бразилеца Лусио Вагнер, който защитаваше цветовете на България в проведения на скоро в Япония футболен турнир "Кирин къп".

За расизма и фолклора, или за разликата между южняшкия и скандинавския темперамент...

Първата санкция срещу ПФК “Левски” на основание расизъм се случи на 30 март – имало е разбира се дисциплинарни наказания за хвърляне на бомбички, димки и пр., но за първи път бе наложена санкция на расистко основание. Това беше на мача “Левски” – “Шалке” на 30 март в София на Националния стадион “В. Левски”. Накратко Константин Баждеков разказа историята на скандала:

“За съжаление “Левски” пострада в последните си международни мачове с негативната тенденция, която създаде с поведението на нашите фенове. Хората, които оцениха държанието на нашата публика, не вникнаха в клубната специфика. Те третираха песните и скандиранията на нашата агитка като расистки, а не като фолклорни и спортни. Например изразът “Грух, грух ....!” е израз, разменян между агитките. Макар че звучи грубо, този израз не се възприема като обиден във футболния свят. Дежурният делегат обаче го третира като расистка проява. След това ние изпратихме до дисциплинарната комисия на УЕФА подробна и добросъвестна аргументация, но ни отговориха, че се опитваме да защитим едно такова отношение на нашата публика. Според мен те не се опитаха да вникнат в нашите обяснения.”

Още преди санкцията – подчертава г-н Баждеков – ПФК “Левски” е предприел сериозни действия. Над 20 000 флайера “Не на расизма! Подкрепяй Левски!” са били изработени и раздавани на публиката на стадионите на всеки мач. Същите слогани са поставени на билбордове и рекламни пана на мястото на рекламите. Във всеки сектор на стадиона са поставени такива призиви, при това челно обърнати към публиката, поясняват от “Левски”. С това ръководството на клуба се стреми непрекъснато да поддържа визуалния призив, а в допълнение към него, регулярно от радиоуредбата на стадиона и от светлинното табло, привържениците на синия отбор се призовават да обиждат другите играчи.

“За съжаление, когато системно приканваме публиката към толерантност и търпимост, понякога това има отрицателен ефект” – разсъждават от клуба. “Нашата публика е по-емоционална, а и многобройна: 40 000 души примерно се събират за големи международни срещи. Овладяването на една такава маса е много сложно. И отговорността за това не е само на администрацията на съответните отбори.”

Според клуба, привържениците на “Левски” – които според проучванията в национален мащаб са с високо образователно и интелектуално равнище – споделят подобно мнение.

Събеседниците обясняват, че ако човек отиде на футболен мач последователно в някоя южноевропейска страна и след това в Скандинавия, ще усети сериозни разлики в темперамента и в начина на реагиране на публиката. Несвикналите с юга възприемат като расистки неща, които “тук означават друга, далеч по-безобидна емоция”.

Интересно е за отбелязване, че интерес към случая не е проявен от нито една неправителствена организация, занимаваща се с правата на човека или проблемите на дискриминацията. “Вероятно нароилите се неправителствени организации биха могли да участват като помощен орган към дисциплинарните органи на УЕФА и да са арбитър, страна в подобни спорове, особено когато – както е в нашия случай – се стигне до възражения. Именно НПО би трябвало да имат капацитет да казват кое е расизъм, и кое – не” – предлагат от “Левски” и допълват, че делегатът – който е холандец – сигурно е щял да се вслуша в становището на неправителствения сектор, ако такова е било формулирано. “Ние сме отворени винаги за разговори и контакти с гражданския сектор, особено по такива въпроси. Но покрай скандала никоя фондация не се е обърнала към нас, за да разискваме въпросите на расизма и дискриминацията.”

Клубът е огорчен от тази глоба, каквато получава за първи път. Не заради сумата, а заради обвиненията в расизъм. “Расизмът няма нищо общо с философията на “Левски” като клуб, още по-малко пък с философията на неговите фенове.” Парадоксът е, че разясненията, дадени от “Левски” след глобата, били изтълкувани като опит от страна на клуба да защити “расисткото поведение” на своите привърженици.

“Наказанието бе на стойност 92 000 евро. Тези пари можеха да бъдат дадени за нов терен, изобщо за подобряване условията на стадиона. А вместо това ние ги даваме на УЕФА...” - казва г-н Баждеков.

Отговорността

В разговора с Константин Баждеков за превенцията на насилието и нетолерантността по стадионите, се откроиха следните нива на отговорност: семейството (контролират ли например родителите дали непълнолетните им деца са на стадиона?), средата (насилието не е феномен само от стадионите, а в цялото ни общество), фенклубовете и футболната администрация. Непосредствената превенция се състои в това, да не се допускат агресивните лица, които влияят негативно по време на мачовете.

“Много е слаба ролята на полицията. Според мен тя не си върши достатъчно добре работата, въпреки че има законова база, която регламентира точно това. Няма никаква превенция спрямо проявени нарушители, също така към тях не се изразява отчетлива обществена нетърпимост. Няма разгласа за хората, хванати при извършване на нарушения” – казва К. Баждеков.

Изпълнителният директор на клуба отчита, че “Левски” в крайна сметка е в неблагоприятна ситуация – при последните мачове на клуба бяха наложени глоби и забележки за недостатъчен пропускателен контрол на публиката.

“Това е работа на полицията. Ние нямаме правомощия нито да пребъркваме, нито да арестуваме. Ние имаме договор с полицията за охрана на мачовете. Жалкото е, че ние плащаме големи суми на полицията за тази дейност, а униформените не носят никаква отговорност за инцидентите. Нас ни глобяват като организатори на мероприятието от страна на УЕФА и от БФС, а същевременно нямаме механизми, чрез които да потърсим отговорност (например материална компенсация) за некоректно свършена работа от страна на полицията и допуснати инциденти...”

Ако има глоби за клуба, да се намалява размерът на заплащането по договора с полицията, е вариант, който в “Левски” намират за по-справедлив. Особено предвид факта, че клубовете са задължени да наемат полицията за охрана на мачовете срещу заплащане, в противен случай не се разрешава провеждане на срещите. “Всъщност ние сме неравнопоставените! В случая – спрямо държавата и нейните специализирани органи” – казва Константин Баждеков и допълва: “Включително и за расизма! Според Закона за футболното хулиганство, хулиганска проява е не само да хвърлиш предмет, а също да изкрещиш нещо обидно. За такъв тип проява, полицаите също имат право да се намесят...”

Законът

В ПФК “Левски” са убедени в правилността на философията на Закона за борба с футболното хулиганство, но отчитат, че част от тях не са приложими за времето и географската ширина, на която се намираме. Като пример се посочва санкцията за ругатни на стадиона. Въпреки че законът е съставен след добро ниво на интензивни консултации и обмяна на мнения с футболните кръгове, механизмът му все още не е заработил.
“Този закон е отразява нещата така, както те стоят например във Великобритания. Там обаче нещата стоят именно така, защото в продължение на 20 години е извършвана превантивна работа.” Той отразява едни правила на поведение на публиката, за които е работено много дълго време, след тежки прояви на футболно хулиганство на Острова.

Друга причина е респектът на полицията, според Константин Баждеков, който посочва за пример мачът на “Левски” с “Шалке” в Германия, при който българските фенове са били респектирани от немските полицаи до такава степен, че нито една димка не е била пусната на терена. “А в България има мачове, превръщащи се едва ли не във Ватерлоо”, допълва той.

Тук може да видите флаерите против дискриминацията

СВЕТОВНИЯТ ФУТБОЛ И АНТИДИСКРИМИНАЦИЯТА:

ФИФА планира редица прояви срещу расизма в дните на Световната купа по футбол в Германия. Ще бъде публикуван наръчник с добри практики в помощ на клубовете и футболните асоциации. Ще бъдат изтъкнати успехите на тези, които са най-активни и последователни не само в борбата срещу расизма, но и с проактивния си подход за насърчаване на различията и етническата равнопоставеност в тяхната работа.

Повече информация за темата и света на футбола можете да намерите на следните места в Интернет:

http://www.uefa.com/uefa/News/Kind=128/newsId=37750.html
http://www.fifa.com
http://www.farenet.org/resources/E%20P%20Declaration_Leaflet.pdf
http://www.cor.eu.int/document/en/1705_programme_braga.pdf
http://www.cor.eu.int/document/en/DeclarationCDR.pdf
http://www.uefa.com/uefa/News/Kind=128/newsId=37750.html
http://www.uefa.com/newsfiles/82716.pdf

Антидискриминационнa политика | Антидискриминационни кампании | Граждански инициативи | Публикации | Въпроси и отговори | Полезни контакти

Национална антидискриминационна кампания © Всички права запазени 2006

Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия. Страницата е съфинансирана от Европейската Комисия.