Различията ни събират // Национална антидискриминационна кампания Европейски Институт
Проектът се финансира в рамките на специализираната програма на Европейската комисия за борба срещу дискриминацията
2001 - 2006
Europe.bg
photo-cult.com phototreyman.com
Новини
Хората в неравностойно положение при нас се справят отлично
16-05-2006
Голям размер
ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ ПРИ НАС СЕ СПРАВЯТ ОТЛИЧНО И НАМИРАТ НОВИ ПРИЯТЕЛИ – КАЗВАТ ОТ “МАКДОНАЛДС БЪЛГАРИЯ”

Със своите над 30 220 ресторанта в 119 страни по целия свят, McDonald's е водещата световна компания за услуги в сферата на бързото хранене. Първият ресторант на Макдоналдс в България е открит през декември 1994 г. в Пловдив. В настоящия момент компанията оперира с 20 ресторанта в най-големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Компанията предоставя на мнозина млади хора както работа, така и обучение в ресторантите на “Макдоналдс” в София и страната и в администрацията на компанията.  

“Наша политика е да не преекспонираме специфичните социални и обществени инициативи, по които работим, за да не се определя това като някакъв вид реклама на нашата компания. Правим го с идеята да сме полезни.” – споделят от отдел “Връзки с обществеността” на “Макдоналдс България”.

Когато компанията наема на работа хора в неравностойно положение, задължително запознава кандидатите за свободните места със спецификата и особеностите на работа в ресторантите на “Макдоналдс”. В предишни доклади на неправителствени организации се отбелязва, че по социалната програма за хора с увреждания се назначават предимно хора с нарушен слух, които работят в кухнята на заведенията от веригата.

“Макар и все още не толкова голям, опитът ни в работата с хора в неравностойно положение, показва, че те се справят отлично с поставените задачи, успяват да се интегрират и са пълноценни членове на ресторантските екипи. Те работят и се обучават заедно със своите колеги, а също така и често прекарват с тях свободното си време. Разбира се, по този начин те намират и много нови приятели.” – споделя г-н Петко Христев от Отдел “Връзки с обществеността” на “Макдоналдс България”.  

От името на фирмата той изказа сърдечни благодарности на инициаторите на антидискриминационната компания както за проявения интерес към социалната политика на “Макдоналдс”, така и за полезната за обществото дейност, която се реализира чрез целите на инициативата.

Резюме за политиката на компанията за наемане на хора в неравностойно положение в ресторантите на “Макдоналдс България”:

Неразделна част от дейността на Макдоналдс е да бъдем съпричастни към проблемите на обществото, да бъдем социално ангажирана и отговорна компания. Макдоналдс има богато наследство и традиции в това да бъде отличен обществен и социален партньор. Програми, насочени в полза на хората в неравностойно положение, са част от дейността ни.

Като социално отговорна компания ние сме уверени, че хората в неравностойно положение заслужават да получат равен шанс за реализация, както всеки човек, който мисли за своето бъдеще. Смятаме, че те се нуждаят от повече увереност, за да направят тази крачка и че ние можем да им помогнем. Като хора, ние уважаваме и сме респектирани от волята и желанието им за развитие, въпреки проблемите, пред които са изправени.

Чрез инициативи като проекта "Интеграция на хора с увреждания в социалния живот чрез заетост", организиран от Националния Център за Социална Рехабилитация и предаването „Сблъсък” на бТВ, която Макдоналдс България подкрепя вече втора година, работодателите могат да получат повече информация и да поставят едно начало в тази посока. Смятаме, че има много компании които са готови да партнират в подобни проекти. Стартирането на подобни инициативи с подкрепата на специалисти, обществени организации и институции, ще увеличат възможностите за подпомагане на хората в неравностойно положение и най-вече ще им даде възможност за интеграция в обществото, професионално развитие и реализация.
Надяваме се нашият пример и скромен опит в работата ни, както и този на други компании, да предизвика интерес и да мотивира много различни работодатели да се замислят над този наболял проблем.

Макдоналдс България

McDonald’s – сред 25-е компании в света, наели най-много хора с увреждания

Историята на “Макдоналдс” започва през 1955 г. От тогава до днес се гради специфичната социална политика на фирмата, пренасяна и в извънамериканските клонове на веригата за бързо хранене.

“Макдоналдс” е световният ресторант на различните общности. Компанията се стреми хората, които работят в нея, да са от всички народности. Корпоративното кредо на компанията е, че многообразието на работното място е основен фактор за нейния успех. В “Макдоналдс” определят многообразието като – разбиране, признаване и зачитане на различията, които правят всяка личност уникална. “Макдоналдс” се нарежда в списъка с 25-е компании в световен мащаб, в които работят най-много хора с увреждания. Сред останалите отличия, с които се признават достиженията на “Макдоналдс”, можем да откроим – Най-добър работодател на служители с азиатски произход, както и подобаващо място в топ-списъка с 50-е компании, наемащи жени от испански произход. Авторитетното списание “Форчън Мегъзин” откроява компанията като предоставяща най-много работни места за представители на малцинствата, а списание “Блек Ентърпрайз Мегъзин” нарежда “Макдоналдс” сред 30-е компании с най-добри постижения в сферата на многообразието на работното място.

Компанията непрекъснато организира семинари и обучения за персонала си, който е с многообразен характер, например по теми като: “Да печелиш с многообразие и социално включване”, “Говорене за половете”, различни модули за кариерно развитие – специално за служителите от азиатски и испански произход, както и чернокожи, както и “Сексуалната ориентация на работното място”.

Компанията работи със стотици неправителствени организации, асоциации и други структури на гражданското общество в посочените сфери.

По отношение на предоставянето на работа на хора с физически увреждания, “Макдоналдс” днес членува в авторитетната американска организация Business Leadership Network – чрез която представителите на различни компании могат да обменят добри практики при назначаването на хора с увреждания. В началото “Макдоналдс” започва да работи с хора с физически увреждания чрез своята специфична програма за заетост – McJobs.

McDonald’s – факти

-    Най-голям брой служители от малцинствен произход и жени в индустрията на услугите за бързо хранене;
-    Над 40.7% от служителите на “Макдоналдс” в САЩ са жени или представители на малцинствените общности;
-    На над 3 млрд. долара възлиза сумата, която “Макдоналдс” дава за закупуване на стоки и услуги от фирми-доставчици, чиито собственици са представители на малцинствата, жени или ветерани от войните;
-    Над 25% от служителите в компанията са от малцинствата;
-    Над 24% от служителите в компанията са жени;
-    46% от служителите в средния мениджърски ешелон са жени.

Подготви: Огнян Бояджиев, Портал ЕВРОПА
Антидискриминационнa политика | Антидискриминационни кампании | Граждански инициативи | Публикации | Въпроси и отговори | Полезни контакти

Национална антидискриминационна кампания © Всички права запазени 2006

Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия. Страницата е съфинансирана от Европейската Комисия.