НачалоНовини
ЕС награждава журналисти за повишаване на осведомеността относно дискриминацията
25-05-2010
Голям размер
Европейската комисия стартира следващото издание на конкурса „За различността. Против дискриминацията.“ за 2010 г., наречен Награда за журналистика на ЕС – Заедно срещу дискриминацията. В конкурса могат да участват журналисти от печатни или електронни медии, които отразяват въпросите на дискриминацията и многообразието. Статиите трябва да бъдат публикувани в периода от 1 септември 2009 г. до 17 септември 2010 г.

„Медиите могат да играят основна роля в борбата с дискриминацията, предразсъдъците и стереотипите, отразявайки тези проблеми. Журна¬листите предизвикват провеждането на дебати. Могат да влияят на хората да си създадат мнение, както и да повишат осведомеността в обществото по важни проблеми като дискриминацията“, посочва Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Многообразието и социалното включване са ценности, върху които е основан Европейският съюз и които са все по-важни в настоящия икономически контекст. Досегашните носители на наградата са дали ценен принос за повишаване на осведомеността относно въпросите на дискриминацията и се надявам, че това ще подтикне повече журналисти да участват в конкурса през 2010 г.“.

Носители на наградата за 2009 г.

Павлина Михайлова с нейната статия „Световен шампион търси работа без майка си”, публикувана в сп. „По-здрави”, е българският победител в журналистическия конкурс на Европейската комисия „За различността. Против дискриминацията” за 2009г.

Статията-победител разказва историята за Аспарух Василев, 29-годишен европейски шампион и носител на една дузина медали от световните игри на „Спешъл Олимпикс”, със синдром на Даун, който се опитва да си намери работа. Авторката Павлина Михайлова е лекар, главен редактор на списание “GP News”, но също писател и журналист с дългогодишна практика, автор на публикации в “Съвременник”, “ГЕО”, “Одисей”, “Жената днес”, “По-здрави” и др.

Победителят в конкурса беше избран от национално жури с председател Мирослав Минев от Представителството на Европейската комисия у нас, и членове: Зора Генчева, Комисия за защита от дискриминация, Иван Бедров, журналист, Радослав Стоянов, активист и защитник на правата на хора с различна сексуална ориентация и Петър Георгиев от Конфедерация на ромите „Европа”. В България конкурсът се организира в партньорство със Съюза на българските журналисти.


Започна приемането на статии за конкурса за 2010 г.

Вече се приемат статии за следващото издание на конкурса за журналистическата награда за 2010 г. В него могат да участват журналисти от печатни и електронни медии, които разглеждат проблемите на дискриминацията, основана на раса и етнически произход, религия или убеждения, възраст, увреждане и сексуална ориентация. Статиите трябва да бъдат публикувани в периода от 1 септември 2009 г. до 17 септември 2010 г. в печатна или онлайн медия, чиято главна редакция се намира в една от 27-те държави-членки на ЕС. Крайният срок за подаване на статиите през уебсайта на конкурса е 17 септември 2010 г.

Схемата на конкурса за журналистическа награда е част от дейностите за повишаване на осведомеността в рамките на кампанията „За различността. Против дискриминацията.“ на ЕС. Това издание на конкурса се организира в партньорство с Европейската младежка преса, Европейския журналистически център и Асоциацията на европейските журналисти. В България конкурсът се организира в партньорство със Съюза на българските журналисти.

За допълнителна информация:
Награда за журналистика „За различността. Против дискриминацията.“
http://journalistaward.stop-discrimination.info
 
 

© Национална антидискриминационна кампания © Всички права запазени 2006